Niekoľko stromov na Hlavnej ochorelo

18.07.2011 Prešov

Na Hlavnej ulici v Prešove sa po poslednej zime prejavilo rozsiahle vysychanie stromov Acer platanoides Globosa (javor mliečny), ktoré tvoria obojstranné aleje a dotvárajú vzhľad a mikroklímu centra mesta. Preto už od jari sa príslušní odborní pracovníci na Mestskom úrade a odbornej firmy, vykonávajúcej údržbu zelene v meste, zaoberajú otázkou príčin a nápravy tohto stavu.

Po preskúmaní možných príčin vyschnutia a vysychania alejových stromov druhu javor mliečny (Acer platanoides ´Globosa´) na Hlavnej ulici v Prešove bolo zistené, že vysychanie stromov v centre je spôsobené šírením ich ochorenia, ktoré v krátkej dobe dosiahlo rozsah epidémie. Tieto stromy boli napadnuté hubovou chorobou Verticillium, ktorá sa Európy dostala z Japonska len nedávno. Táto nákaza sa môže prenášať vzduchom ale aj pôdou.

Napadnuté stromy sa prejavujú tým, že im najprv zasychajú konce listov ako keby boli spálené slnkom a postupne vysychá celý strom. V kmeni stromu sú napadnuté cievne zväzky, čo sa prejavuje v priečnom reze čiernymi kruhmi. Hubové mycélium prerastajúce drevom je viditeľné pod mikroskopom.

Rozšíreniu tejto choroby na Hlavnej ulici napomáhajú aj ťažšie životné podmienky týchto stromov, ktoré sú vysadené vo výsadbových misách a ktoré sú v zimnom období atakované soľnými roztokmi používanými na chodníkoch. Počas celého roka sú tiež v mnohých prípadoch zalievané použitými saponátmi z čistenia predajní. Koreňový systém stromov sa dostáva do stresu, ktorý ho oslabuje, a tým sa vytvárajú lepšie podmienky pre šírenie Verticillia a napádaniu zdravých stromov.

Proti tejto u nás novej hubovej chorobe nie sú zatiaľ dostupné žiadne fungicídne prípravky, čiže nie je možná prevencia tohto ochorenia.

Aby sa znížila možnosť ďalšieho šírenia nákazy budú predmetné suché stromy v najbližšom období odstránené. Zostávajúce živé stromy, ako aj pôdny substrát budú chemicky ošetrené. Podľa výsledkov účinku chemického ošetrenia sa zvolí ďalší postup pri obnove aleje. Konečným riešením bude obnova alejí na Hlavnej ulici takým druhom stromov a takým spôsobom, aby sa vytvorili predpoklady pre ich dlhodobý zdravý rast.
 
PhDr. Veronika Gazdová
hovorkyňa primátora
 
 

Vyberte región

mark